בדיקות לב מתקדמות – בחזית עולם הרפואה

תוכן עניינים

לאור תפקידו החיוני של הלב לתפקוד הגוף ולבריאותו, בדיקות לב מתקדמות תופסות מקום בולט מאוד באבחון הרפואי. אם בעבר הרופאים יכלו לכל היותר להקשיב ללב עם סטטוסקופ, כיום זמינות עבורם בדיקות מגוונות הרבה יותר, עם רמות תחכום מרשימות. בין בדיקות אלה, בולטים במיוחד סוגי הבדיקות הבאים:

 

צנתור וירטואלי

CT (Computed Tomography או טומוגרפיה ממוחשבת) של הלב, היא בדיקה אשר מספקת תמונת מצב מתקדמת של הלב. זאת, כולל לגבי החדרים, המסתמים והעורקים. הבדיקה כוללת ביצוע מאות צילומים של הלב, באמצעות קרינה מייננת. הצילומים משולבים יחד באופן ממוחשב ומהיר, במטרה להפיק דימוי ברור ומפורט של הלב. מדובר באתגר טכני לא קטן, מאחר שהלב נמצא כידוע בתנועה מתמדת. CT לב פותר אתגרים אלה, באמצעות מהירות הצילום ושיטות נוספות, באופן מתוחכם ביותר. אבחון מצב הלב הוא פעמים רבות צורך דחוף, מסיבות מובנות ובדיקה מסוג זה מאפשרת לתת לכך מענה מצוין, בהקדם האפשרי.

מבחינת הנבדק, הבדיקה קלה למדי והסיכון מהחשיפה לקרינה המייננת נמוך. זו היא בדיקה לא פולשנית, אשר מאפשרת בין השאר לנטר את מצבם של אנשים בסיכון. כמו כן, היא מחליפה צנתור לב, למשל לצורך בדיקת מצבו של סטנט או מסתם מלאכותי שהותקן בעבר. לכן, בדיקה זו ידועה גם בשם צנתור וירטואלי. צנתור רגיל הוא הליך פולשני, אשר פחות קל לנבדק ואף מציג סיכונים מסוימים. כך שהיכולת של בדיקה זו להחליף אותו, מהווה יתרון משמעותי.

 

אקו לב

במסגרת בדיקות לב מתקדמות, אולטרסאונד של הלב היא דרך נוספת "לצלם" את מצבו. בדיקה זו מכונה גם אקוקרדיוגרפיה של הלב. בסוג בדיקה זה, הצילום מבוצע בסיוע גלי קול אשר משודרים לעבר הלב. תודות לכך, ניתן בין השאר לזהות ולהציג מידע על מהירות זרימת הדם ועל כיוונה. זאת, באמצעות שימוש ב"אפקט דופלר" הידוע. גלי הקול משודרים לעבר הלב בזויות שונות. למעשה, יש ארבע נקודות מקובלות להניח את המכשיר בקרבת הלב לשם כך. כל אחת מהן, תספק מידע ויזואלי מזווית אחרת וביחד, הרופאים יקבלו תמונה מלאה של המצב. בדיקת אקו לב נעזרת לעתים בחומרי ניגוד, אשר מוזרקים לנבדק. היא משמשת למטרות מגוונות, כולל בדיקת תקינות זרימת הדם בלב.

מיפוי לב

מיפוי לב הוא כינוי נפוץ, לבדיקה מתחום רפואי אשר ידוע כרפואה גרעינית. מיפוי לב מכונה גם מיפוי איזוטופים. במקרה זה, הצילום מתבצע לאחר הזרקת רדיואיזוטופים לגוף, אשר פולטים קרינה ומספקים תוצאות צילום ייחודיות. הנבדק עשוי גם להתבקש ללכת על הליכון תוך כדי הבדיקה, בכדי לבדוק את מצב הלב במאמץ. בדיקה זו, עשויה לשמש בין השאר לשם אבחון אוטם בשריר הלב או מחלת לב כלילית. עוד היבט חשוב של בדיקת מיפוי לב, הוא שהצילום מראה יותר מאשר מבנה של הלב. הוא מראה גם את המידה שבה האיזוטופים נקלטים ברקמות. לעתים, יש לכך משמעויות חשובות מבחינת התפתחות מחלות, אשר הרופאים יכולים להיעזר בהן.

 

שילוב היתרונות

כפי שראיתם, אין בדיקה אחת ללב, אשר מחליפה את כל האחרות. במקום זאת, לוקחים בחשבון את היתרונות המיוחדים של בדיקות לב מתקדמות מסוגים שונים. ניתן כמובן לבדוק את החולה בכמה דרכים, על פי הצורך, במידה והדבר נדרש לשם בירור נוסף. כל שיטות הבדיקה שהזכרנו, הן המצב החדשני ביותר של גישות בדיקה וותיקות יחסית. כך שיש כיום ניסיון רב בשטח לגבי השימוש בהן וגם רופאים מכירים אותן היטב ונעזרים בהן בהצלחה מרובה. שימוש חכם בבדיקות אלה, מסייע מאוד בתהליכי אבחון וטיפול רבים.

מעוניינים לפרסם מאמר באתר?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר