בונים בית פרטי? החשיבות של כיווני אוויר בבית

תוכן עניינים

קניית מגרש ובניית בית פרטי הם ללא ספק בין ההחלטות  והתהליכים הכי משמעותיים שאנחנו עושים במהלך החיים שלנו. שאנחנו מחליטים לרכוש מגרש ולבנות בית, יש כל כך הרבה דברים שאנחנו צריכים לשים אליהם לב. אמנם בזמן התכנון של הבית הפרטי, לא תמיד נוכל להתייחס לנתון כמו כיווני אוויר בבית, אבל ברוב המצבים, ניתן לקבל כיווני אוויר אופטימליים. בנוסף, חשוב להבין שלכל כיוון אוויר יש את היתרונות אל מול החסרונות שלו. הדרך להבין את הכיוונים הנכונים, היא למעשה להסתכל על המסלול שהשמש עושה.

 

מה זה אומר בעצם?

כולנו הרי יודעים שהשמש זורחת במזרח ושוקעת במערב. ההבדלים נוצרים, בין גבהים ובין זוויות בעונות המשתנות של השנה. שמתייחסים לתהליך כמו תכנון בית פרטי בהקשר של כיוונים, אלו שחשופים לשמש באופן ישיר, יקבלו קרינה ומן הסתם, יכניסו חום לתוך הבית. לכן, אם אנחנו רוצים לקחת את העקרונות של אותם כיווני אוויר עלינו להתייחס לארבעת הכיוונים הללו.

 

  • כיוון צפון – האוויר שמגיע מכיוון צפון הוא קריר יותר ומביא איתו גם יותר צל. מכיוון זה אין שמש ישירה. במדינה כמו מדינת ישראל זה יכול להיות הרבה פעמים יתרון בולט.
  • כיוון מזרח – הכיוון המזרחי יספק לנו בשעות הבוקר קרינה ישירה. גם כאן יש יתרונות משום שנוכל ממש להרגיש את הבוקר עולה ביחד עם תהליך ההתארגנות של הבוקר, כאשר תוך כמה שעות בלבד, הבית יהיה מאוד מוצל ונעים.
  • כיוון דרום – גם כאן מדובר בקרינה ישירה, רק שכיוון זה יביא הרבה שעות חמות במהלך היום ולאורך כל השנה. היתרון של הכיוון הזה הוא בכך שצריך פחות לחמם את הבית בעונת החורף. יחד עם זאת, בקיץ, נצטרך לקרר כי יהיה חם מאוד.
  • כיוון מערב- כיוון זה יביא קרינה בשעות שבהן השמש שוקעת. בקיץ זה קורה מאוחר יותר ובחורף מוקדם. בחללים הפונים לכיוון הדרומי, יהיה הרבה יותר חם בשעות הערב וגם נוכל להנות מאוויר בריזה נעים שמגיע מהים ויקרר קצת את הבית.

לאילו דברים נוספים חשוב להתייחס?

את דלת הכניסה למשל, כדאי לנסות לתכנן לכיוון הצפוני או הכיוון המזרחי, בגלל שבכיוון הדרומי יש שמש ישירה לאורך כל היום וזה כמובן פוגע בדלת לטווח הקצר והארוך, בעיקר אם זו דלת שעשויה מעץ. כיוון מערב הוא הכיוון שממנו מגיע הגשם ואז עם האיטום לא נעשה כפי שצריך, יש בעיות רטיבות. בנוסף, אם אתם מתכננים להקים בריכת שחיה, שווה שהיא תהיה בכיוון דרום כדי שהשמש תחמם את המים ואז יהיה נעים לשחות לאורך רוב חודשי השנה. בניה של פרגולה לעומת זאת, כדאי למקם בכיוון הצפוני של הבית, שם לא תהיה שמש ישירה ויהיה נעים כמעט לאורך כל השנה. את חדרי השנה, שווה למקם בכיוון מערב, שם יש פחות שמש בבוקר ואז אם תרצו להנות בחלק מהימים ולהתפנק בתוך הפוך מבלי שהשמש תחדור פנימה, זה כמובן יתרון. את המטבח שווה לתכנן אם ניתן לכיוון מזרח, שכן מדובר באור נעים וכייפי ובשעות אחר הצהריים אין כבר שמש.

 

כמובן שכאשר אנחנו מתכננים ובונים בית פרטי יש עוד המון קריטריונים חשובים שעלינו לקחת בחשבון ביניהם המבנה של הבית, גודל החללים, באילו חומרי בניה נעשה שימוש, באילו פתרונות חדשים בבניה נשתמש, האם זו תהיה בניה ירוקה או בניה רגילה, עלינו לתכנן בקפידה את המערכות שבבית כמו מערכת האיטום, המיזוג, התאורה, החשמל והאינסטלציה לצד תכנון מקיף של הגינה.

מעוניינים לפרסם מאמר באתר?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר