מחלות עיניים בקרב מבוגרים – סוגים וסימפטומים

תוכן עניינים

מחלות עיניים הן פעמים רבות תופעות אשר מתפתחות בהדרגה, על פני משך זמן ארוך. כתוצאה מכך ומגורמים נוספים, סוג מחלות זה נפוץ מאוד בקרב מבוגרים. כמובן, מדובר בסוג מחלות משמעותי ביותר בכל גיל, לאור חשיבותן הרבה של העיניים בחיי היום יום. אלה כמה מחלות עיניים, אשר בולטות במיוחד בגיל המבוגר:

 

זוקן ראייה – הנפוצה מבין מחלות עיניים בקרב מבוגרים

פרסביופיה או "זוקן ראייה", היא החלשות הדרגתית של יכולת העין להתמקד באובייקטים, אשר נמצאים במרחק קצר ממנה. זאת, כתוצאה מהידרדרות הדרגתית של גמישות העין. תופעה זו, בולטת יותר ויותר ככל שהגיל עולה. בדרך כלל, היא לא כרוכה באיבוד יכולת המיקוד באובייקטים רחוקים. מבחינת מחלות עיניים בקרב מבוגרים מדובר בתופעה מציקה למדי, מאחר שהיא מפריעה ליכולת לקרוא. כמו כן, החולה בכך עשוי לסבול מכאבי עיניים וכאבי ראש. כפתרון לכך, הרפואה המערבית מציעה שימוש במשקפיים ובעדשות מגע ואף הליכי ניתוח שונים.

 

גלאוקומה

מצב שבו מתרחשת פגיעה בעצב הראייה, כתוצאה משיבוש בייצור וניקוז הנוזל התוך עיני. כתוצאה מכך, נגרמת פגיעה הדרגתית ביכולת הראייה, עד כדי סכנת עיוורון. למעשה, גלאוקומה הוא שם משותף לכמה וכמה מחלות שונות, אשר מתפתחות באופן כזה. מעל לגיל 40, הסיכון לפתח גלאוקומה נחשב לגבוה במיוחד. הטיפול הרגיל בכך ברפואה המערבית מבוסס על תרופות מסוגים שונים. במידה וגישה זו לא הצליחה, עוברים לטיפול באמצעות לייזר. האפשרות הבאה לאחר מכן, היא בדרך כלל טיפול ניתוחי.

 

קטרקט

קטרקט היא עוד אחת ממחלות עיניים בקרב מבוגרים והיא די נפוצה. קטרקט מתבטא בעכירות עדשת העין והידרדרות הדרגתית של הראייה, עד כדי מצב של עיוורון. כמו כן, עשויים להיות לקטרקט סימפטומים נוספים, בהם ראייה כפולה, ראיית כתמי צבע וסנוור. מצב של קטרקט ניתן לטיפול יעיל מאוד באמצעות ניתוח. מעבר לגיל אגב, הסיכון לקטרקט עשוי לגדול בגלל גורמים גנטיים, עישון, משקל יתר ואף מחלות עיניים שונות.

 

יובש בעיניים

"תסמונת העין היבשה" מתבטאת ביובש רב בעיניים, אשר מביא להתעייפות מהירה בשימוש בעיניים, גירוי ואדמומיות. מצב זה נפוץ הרבה יותר בגיל מבוגר והוא עשוי לנבוע ממקורות רבים. בהתאם לכך, גם הטיפול עשוי להיות מסוגים רבים. אצל קשישים ישנה לעתים תופעה של היחלשות ייצור הדמעות בעין, אשר עשויה להוביל ליובש בעין. במקרה כזה, הטיפול יתמקד בשיפור מצב הפרשת הדמעות.

רטיניטיס פיגמנטוזה

בעקבות התנוונות הדרגתית של קולטני האור ברשתית, עשוי להתפתח מצב שמכונה רטיניטיס פיגמנטוזה. זו היא למעשה מחלה תורשתית, שגם מהווה חלק מ"תסמונת אשר" (Usher syndrome). רטיניטיס מתחיל מ"עיוורון לילה", אשר נוצר עקב פגיעה בקולטנים אשר אחראים לראיית לילה. לאחר מכן, נפגעת לרוב גם יכולת הראייה ההיקפית. זאת, עקב התנוונות הקולטים שאחראים לכך. אם המצב לא טופל עד לשלב זה, הוא עלול להידרדר עד לכדי עיוורון מלא. רטיניטיס פיגמנטוזה נחשבת לבלתי ניתנת לריפוי מלא. הטיפול עבורה, מתמקד בעיכוב ההידרדרות ובהקלה על החולה בדרכים שונות.

 

ניוון רשתית

Macular Degeneration (ניוון רשתית או ניוון מקולרי) הוא בין הגורמים העיקריים לאיבוד ראייה ולעיוורון בגיל מבוגר. למעשה, הגיל נחשב לגורם סיכון בולט במיוחד עבורה. מחלה זו, מביאה להידרדרות הדרגתית ביכולת העין להתמקד בפרטים. ניוון רשתית משפיע בצורה משמעותית מאוד על יכולות חיוניות כמו קריאה, נהיגה ואף על היכולת לזהות פנים. מחלה זו מחולקת לסוג "יבש" ולסוג "רטוב" והטיפול עבורה נעשה בשיטות שונות. ישנם למשל מקרים, שבהם נטילת ויטמינים עשויה לעכב את התפתחות המחלה. במקרים אחרים, נעשה שימוש במגוון רחב של תרופות זמינות, בלייזר או בניתוח.

מעוניינים לפרסם מאמר באתר?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר