סרטן הערמונית – סימנים שצריך לשים לב, אבחון, טיפול ועוד

תוכן עניינים

כידוע, אחד הדברים הכי חשובים בכל מה שקשור לבריאות שלנו הוא מודעות, ידע ועירנות. מאוד מומלץ שלא להזניח את הבריאות שלנו משום שברגע שמאבחנים כמעט כל בעיה מוקדם ובזמן, הרבה יותר קל לטפל בה ולמנוע הידרדרות של המצב. מידע זה נכון כפליים שמדובר במחלה כמו סרטן הערמונית. אמנם מדובר במחלה בה ניתן היום לטפל יחסית בקלות ובכל זאת, אם לא עולים עליה בזמן, המצב מחמיר ומקשה על ההחלמה ועל הטיפול. חשוב להיות מודעים לכך שמנתונים עולה כי כל גבר רביעי חולה בסרטן הערמונית. בשורות הבאות נציג בפניכם מה יכול לגרום להופעת המחלה, כיצד מגלים כי קיים גידול, איך נהוג היום לטפל במחלה ומידע נוסף שחשוב להכיר.

 

סרטן הערמונית פעם והיום

בשונה מבעבר אז מספר שיטות האבחון של המחלה היה יחסית מצומצם ולעתים לא ניתן היה לגלות את מיקום וגודל הגידול בצורה וודאית, היום באמצעות טכנולוגיה המכונה ביופסיית פיוז‘ן, תהליך הגילוי של המחלה וגם מציאת טיפול ראוי הפכו להיות הרבה יותר קלים ומהירים. בנוסף, יש שיטות טיפול חדשניות המסייעות להפחית את תופעות הלוואי והסיכונים מהם מטופלים עלולים לסבול ותהליך החלמה הופך הרבה יותר קל.

סרטן הערמונית גורמים אפשריים

סרטן הערמונית כשמו כן הוא. מקורו בבלוטת הערמונית המכונה גם פרוסטטה. כאמור מדובר בסרטן מאוד שכיח בקרב גברים מעל גיל 50. כדי להבין את הגורמים למחלה, חשוב לזכור כי בלוטת הערמונית נמצאת בבסיס של שלפוחית השתן והיא זו המקיפה את צינור השופכה. הצינור הזה בעצם מוביל את השתן מהשלפוחית החוצה. הסיבה שקוראים לבלוטה הזו ערמונית היא משום שהיא מזכיר מעט צורה של ערמון. היא מהווה את אחת הבלוטות של המין הגברי ומייצרת חלק מהזרע לכן יש לה תפקיד חשוב בתהליך הפוריות. גידול בערמונית נוצר במצבים בהם אחד התאים שנמצאים ברקמות מפסיק תהליך של התרבות. התאים הסרטניים מתחלקים אחד אחרי השני ואז הורסים את הרקמות הבריאות. יש מקרים בהם התאים הסרטניים מתחילים להתפשט ויוצאים מהערמונית מה שיכול לגרום לפגיעה בבלוטות הלימפה. קיימים כמה גורמים מרכזיים שיכולים להוביל למחלה.

  1. גיל – ל- 50% מהגברים שעברו את גיל 70 יש סרטן הערמונית וכמעט ל-100% מהגברים בני 90 ומעלה. יחד עם זאת, לרוב המחלה לא גורמת למוות לאותם גברים בני
  2. מוצא – למרות שהמחלה שכיחה בקרב גברים אפרו אמריקאים, היא מאוד נדירה בקרב גברים יוצאי אסיה. אם מתייחסים לגברים לבנים, מדובר בממוצע שבין שני המוצאים הללו.
  3. גנטיקה- גברים שבדרגה ראשונה קרובים לגברים שחלו במחלה, נמצאים בסיכון הרבה יותר גבוה, למעשה כמעט פי 2 בהשוואה לגברים אחרים לחלות במחלה.
  4. תזונה – מנתונים עולה כי גברים שלא שומרים על תזונה מאוזנת ובריאה, אוכלים מזון עשיר בשומנים מן החי ומנהלים אורח חיים לא מאוזן בעלי סיכון גבוה יותר לחלות במחלה.
  5. נטילת תרופות – קיים קשר ישיר בין נטילת תרופות נוגדות דלקת לבין הסיכוי לחלות במחלה. גם נטילת כמויות גדולות של ויטמינים כמו למשל ויטמין E וויטמין A, מעלה את הסיכון.
  6. יחסי מין – קיים קשר ישיר בין קיום יחסים באופן קבוע ובתדירות גבוהה לבין הפחתת הסיכוי לחלות במחלה.

 

איך מאבחנים סרטן הערמונית

בתחילת התהליך מבצעים בדיקה הנקראית  בדיקת PSA. תוצאות הבדיקה מאפשרות לקבל אינדיקציה בסיסית לגבי קיום של גידול אבל התוצאות אינן חד משמעיות ובדיקה זו איננה מספיקה. לכן, שהתוצאות של הבדיקת חריגות, יישלח המטופל לבדיקות נוספות ביניהן בדיקת ביופסיה. לאחר הבדיקות והאבחון, יוכל האורולוג לקבוע תכנית טיפול המתאימה למטופל בהתאם לגילו, מצבו הפיזי והרפואי, מצב הגידול ונתונים נוספים.

מעוניינים לפרסם מאמר באתר?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר