מהן תנועות לא רצוניות בפנים ומתי צריך לטפל בהן?

תוכן עניינים

כמעט כולנו שמענו על התופעה המכונה תסמונת טורט שמאופיינת בהופעה של תנועות לא רצוניות בפנים. תנועות כאלה הן למשל מצמוץ בעיניים, כחכוך בגרון, משיכה באף, לפעמים צחוק או חזרה על מילה, לפעמים מתיחה של הידיים והרגליים, כל מיני תנועות שהן חלק מרפרטואר התנועות הרגיל של הבן אדם, אבל הן מופיעות ביתר. מדובר בתופעה שהיא די נפוצה, בממוצע 10 אחוז מהאוכלוסיה יחוו אותה בשלב כזה או אחר של החיים. הרבה ילדים עושים את התנועות האלה ואפילו אף אחד לא שם לב לזה.

 

האם יש מה להילחץ?

אותן תנועות מכונות גם טיקים. הורים רבים לילדים בגילאי 5-8 מאוד נלחצים מהתנועות הללו. הם מגיעים לרופא הילדים ואז הרופא אומר להם משפט כמו ”אתם יודעים, אין לכם מה להילחץ, אלו בסך הכל טיקים“ או ”לילד אין שום בעיה בעיניים, בכתף או בצוואר“. עדיין אותם הורים רואים את התנועות והם ממשיכים להילחץ כי הם לא מבינים עד הסוף מה זה ולמה זה קורה. אם נבין לעומק מה זה נוכל להתנהל לפי המידע החשוב הזה. אז טיקים היא הפרעה נויורו התפתחותית. זו הפרעה שמתפתחת בדרך כלל בגילאי 5-6. במידה והתופעה הופכת כרונית ולא חולפת, אז לעתים יש החמרה לקראת גיל 10 עד 12. לרוב עד סוף העשור השני לחיים, רוב הילדים יחושו הקלה ניכרת בתופעה.

 

מתי נגדיר את הטיקים בתור תסמונת טורט?

תסמונת טורט קיבלה ולא בצדק שם מאוד סטיגמתי. בעצם, התסמונת היא כל מה שתואר לעיל, כלומר טיקים שמופיעים סביב הגילאים הללו ובדרך כלל עד העשור השני גם ילדים שאובחנו כבעלי התסמונת הזו יחוו שפור משמעותי ללא טיפול בתסמונת טורט. השאלה היא מה מאפיין תסמונת טורט בהשוואה לטיקים רגילים? בתסמונת טורט יהיו שני טיקים תנועתיים ויהיה עוד טיק קולי בשילוב שלהם. כל מה שמייצר קול. אחת הסיבות שהתסמונת  הזו זכתה לסטיגמות רבות בחברה שלנו, היא משום שיש ילדים שהקול שהם מוציאים הוא מורכב והם ממש אומרים קללה. כשהם אומרים קללה אז אנשים נבהלים אבל זה בעצם כל טיק אחר אבל אין מה להיבהל בזה.

מה גורם להופעה של הטיקים?

כאמור, מדובר בתופעה שהיא התפתחותית והגורמים לה לא ידועים עד הסוף. מה שכן אנחנו יודעים על בסיס המדע והמחקר הוא שבדרך כלל מדובר בתופעה משפחתית. כלומר זה עובר בתורשה בתוך המשפחה. כלומר ברוב המקרים ילדים שמופיעים אצלם טיקים גם ההורים שלהם סבלו מטיקים או מהפרעות אחרות שנזכיר בהמשך בגילאים צעירים יותר. הרבה פעמים מדובר על גורמים סביבתיים כמו לחץ למשל. כדי שיופיעו טיקים צריך בסיס תורשתי גנטי ויש ככל הנראה מעורבות סביבתית אבל זה באמת נושא שנמצא עדיין תחת מחקרים.

 

מה מחמיר טיקים?

לחץ, התרגשות, עייפות, כשעושים עניין מהטיקים ומעירים על זה – כל אלה יכולים להגביר טיקים. אפילו הכנה של שיעורי בית או משהו שדורש ריכוז, יכול דווקא להקל על הטיקים.

 

מה תפקיד ההורים?

ילדים קטנים לא שמים לב לזה ולכן לא תמיד חייבים להגיד ולהאיר על זה. ילדים גדולים יותר לפעמים מרגישים שהטיק הולך להופיע ואז הם גם לומדים בטיפול פסיכולוגי איך הם יכולים לשלוט בזה וזו גם דרך טיפול שהיא מאוד נפוצה, מקובלת ואפילו יעילה. במצבים מסוימים ילדים יכולים להחליט שהם שולטים בטיקים אבל זה לא תמיד. בזמן טיפול, עידוד יכול לעזור. בכל אופן, צריך לפנות למרפאה כי לפעמים הטיקים משלבים בעיות אחרות כמו הפרעות התנהגות, חרדות, פחדים ואז כדאי לפנות למרפאה מיוחדת לטיקים.

מעוניינים לפרסם מאמר באתר?

השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר

שתפו עם חברים
פופולרי באתר